2015. március 17., kedd

Napfogyatkozás megfigyelés március 20-án!

Napfogyatkozás megfigyelés a Magyarország első számú komplex, csillagászati ismeretterjesztő központjában, a Pannon Csillagdában

A derült idő esetén látható március 20-i Napfogyatkozás megfigyelésére 9:30-tól van lehetőség. A jelenség során a Nap elé belépő Hold által okozott részleges napfogyatkozás 9:37-től 11:57-ig tart, a totalitás 10:46-kor lesz, ekkor a Hold a Napnak nagyjából 58%-t takarja ki.

A Pannon Csillagdában az esemény ideje alatt speciális naptávcsövekbe lehet belenézni, amelyen keresztül derült időben látni lehet a Nap felszínét, a napkitöréseket és napfoltokat, illetve ezen a napon azt is, ahogy a Hold "beleharap" és "félhold"-hoz hasonló alakot vesz fel.
A jelenség idejére napnéző szemüvegeket is biztosítanak, amelyeket egymásnak körbeadva lehet megfigyelni a fogyatkozást biztonságosan. A jelenség ideje alatt a létesítmény csillagászai beszélnek annak hátteréről és interaktív, történelmi és csillagászati érdekességekről szóló előadást hallhatnak.

A soron következő legközelebb Közép-Európából is megfigyelhető részleges Napfogyatkozás a 2021. június 10-i gyűrűs napfogyatkozás lesz. A Napba SOHA ne nézzünk közvetlenül se szabad szemmel, se saját távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy kamerával, mivel ha nincs ellátva kifejezetten a célra kialakított fénycsökkentő eszközzel, az erős fénytől szinte azonnal megvakulhatunk, eszközeinket tönkre teheti!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése