2016. július 26., kedd

A szülőknek fárasztó a nyaralás?

Parkolókban adnak tippeket arra, hová vigyük a gyereket, ha már unjuk a strandot

Furcsa akcióval találkozhatnak a nyaralók a Balaton partján. Egy autó motorháztetőjére írták rá azokat a programokat, amelyek segíthetnek abban, hogy tartalmasan töltsük a vakációt. A mozgó „hirdetőtáblát” a strandok parkolóiban és a kisboltok előtt állítják ki több napon át.  A kampányt az a kutatás ihlette, amely szerint a legtöbb szülő fárasztónak érzi a családi nyaralást.

A Balatoni Hajózási Zrt. Varázshajóinak indulási ideje került elsőként a motorházra. A következő héten pedig a környék színházi eseményeit népszerűsítik hasonló módon. Mint azt a szervezők elmondták: Korábban 23 fővárosi játszótéren zajlott az a felmérés, amelyben 230 kisgyermekes szülőt kérdeztek meg arról, milyen szempontok alapján választana magának úti célt, ha a Balaton partjára kapna meghívást és azt bármelyik településen eltölthetné. A családok többsége szívesen jönne a Balatonra. Ugyanakkor fárasztónak érezné a nyaralást. A Balaton száguldó riporterének Fordjára írt ötletekkel most azoknak szeretnének kedveskedni, akik már itt vannak a Balatonon.


Csak az egy év alatti gyerekkel maradnak otthon
A kutatásból egyébként kiderült: az egy év alatti gyermekkel rendelkező szülők 75 százaléka még nem fogadná el a meghívást, nehéznek és fárasztónak éreznék a gyereknek az utazást. Ugyanakkor a több, vagy idősebb gyermekeket is nevelő családok 87 százaléka szívesen jönne a tó partjára. A játszótereken megkérdezettek teljesen egyetértettek abban, hogy csak olyan településre látogatnának, ahol van a gyermekek számára kijelölt külön partszakasz, strandnegyed. 65 százalékuk a déli part sekélyebb vizű oldalát választaná, ha elindulna a Balatonra.

A szülők a hoteleket preferálják
A kisgyermekkel utazó családok a szálláshelyek típusát tekintve inkább a hoteleket részesítenék előnyben. A családok 64 százaléka itt foglalna szállást. Ezekben a legfontosabb számukra az lenne, hogy a szálloda rendelkezzék bababarát felszereltséggel. Ugyanakkor 35 százalékuk szívesen lecserélné a hotelt apartmanra vagy foglalna szállást szobakiadóknál, ha biztos lehetne abban, hogy ott is gyerekbarát módon fogadják a vendéget.

Nehéz felkutatni a gyerekeknek szóló tartalmas programokat
A szülők számára az is fontos lenne, hogy a gyermekek számára találjanak olyan kulturális programokat is, amelyek rossz, esős időben, alternatív szórakozási lehetőséget biztosíthat a családi együttlét ideje alatt. A megkérdezettek 63 százaléka úgy véli, hogy az ilyen programok felkutatása az egyik legnehezebb feladat a nyaralás során.

33 százalék fárasztónak tartja a nyarat
A felmérést végző csoport arra is rákérdezett, hogy a gyerekkel való közös vakációt fárasztónak vagy igazi pihenésnek érzik-e a szülők. Az esetek 33 százalékában mondták azt, hogy megterhelő tud lenni a gyerekekkel való nyaralás.

A felmérést a Füred kapitány és barátai turisztikai akciócsoport végezte. A nem reprezentatív célcsoport-kutatásban 230 gyakorló, 10 évnél fiatalabb kisgyermeket nevelő anyukát és apukát kérdeztek meg a játszótereken. Az adatok felvételére 2016. június 1-15. között került sor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése