2016. augusztus 22., hétfő

Top 10 étterem a Balaton északi partján

Márga Bisztró, Csopak



A gyönyörű kilátással rendelkező Márga Bisztró teraszán még a legbelső asztalról is ugyanazt a panorámát évezhetjük, mintha az "ablak mellett" kaptunk volna helyet. A balatoni gasztronómia páratlan ízvilágát újragondoló, egy fantasztikus kinézetet kapó ételválaszték megállja a helyét a legjobbak között. A helyi alapanyagokra építkező konyha kínálatához pedig jólesik egy pohár csopaki olaszrizling. A hétfőtől vasárnapig nyitva tartó étterem elhelyezkedésének köszönhetően maga a nyugalom szigete, így egy nyüzsgő balatoni nap után, ideális a testi-lelki feltöltődésre.

Pura-Vida Wine&Dine Restaurant, Tapolca



A Pura Vida Wine& Dine Restaurant családi vállalkozás, ahol  tulajdonosai minden poszton képviseltetik magukat, így garantálva az ételek, italok és a kiszolgálás minőségét. Állandó étlap mellett napi ajánlataik közül is választhatunk. A főként mediterrán konyha ízvilágát megtestesítő ételek változatosak, évszakhoz illőek. A belvárosban helyet kapó étterem teraszáról élvezhetjük a folyton nyüzsgő városi forgatagot, vagy az belső helyiségben varázsolódhatunk el a rusztikus és antik berendezés között.

Szászi Birtok, Hegymagas



A Balatonra, kikapcsolódni, megnyugodni járunk, ám ha a Szászi Birtokra látogatunk el, egy új, bővített értelmet nyer a nyugodtság szó. Szászi Endréék borászatuk mellett nyitották meg éttermüket, a Viridáriumot. A vidéki konyha ételei elkészítése során az elsődleges szempont a frissesség és a szezonalitás. Bár a kínálat szűkebb, mint egy átlagos étteremben, de higgyék el, a választás így is nehéz. Ha nem merjük az ételeket és borokat összepározni, ne legyünk restek a séf javaslataira hagyatkozni, szívesen áll rendelkezésünkre. A Szászi Birtok lehetőségei szerint mindig törekedig arra, hogy a helyi kistermelők alapanyagaiból válogasson, használja fel ételei elkészítéséhez. 

Kővirág, Köveskál



A köveskáli Kővirág étterem hangulatos, romantikus kertjében várja a mindennapok gondjaiból kiszakadni vágyókat. Az étterem jó híre nem véletlen, sőt a Balaton-felvidék legszebb része is hozzáadja azt a kis pluszt. Nyáron a Káli-medence varázsa, a kabócák és tücskök ciripelése mellett a fűszernövények és virágok bódító illata között lebeghetünk rózsaszín ködben. Télen a pattogó tűz melege járja át minden porcinkánkat, nem beszélve az ételek illatáról és ízvilágáról. A fogások szezonálisak, helyi alapanyagokból készülnek, és ráadásként három naponként változik a táblára kiírt étlap is. Persze akad olyan finomság is ami állandó, például a Kővirágos túrógombóc. 

Bock Bisztro, Vonyarcvashegy



A Bock Bisztró két Budapesti és a Koppenhágai étterem után Vonyarcvashegyen is megnyitotta kapuit a vendégek nagy örömére. A séf, Bíró Lajos a magyar konyha fogásait értelmezi újra. A Festetics család szőlőbirtokának központjában lévő étterem 70 százaléka egyezik meg a Bock Bisztrókéval, a többi 30 százalékot pedig a helyi, hagyományos fogások teszik ki. Persze újragondolva, Bock Bisztró stílusban. A széles körű borválaszték között balatoni és Bock borok közül választhatunk kedvünk, illetve az ételünkhöz illően.

Bisztro Sparhelt, Balatonfüred



A Balatonfüredi Sparhelt Bisztró séfje, Elek Balázs havonta változó étlappal várja a főleg szezonális fogásokat kedvelő vendégeket. A mennyiség helyett izgalmas és újszerű ételek minden igényt kielégítő választékával találkozhatunk. Mind a vegetáriánusok, mind a húsimádók találnak kedvükre valót, nem is akármilyent. A sajtokat és húsokat a helyi kistermelőktől, a zöldségeket pedig a Káptalantóti piacról szerzik be. Az étlapon csak az alapanyagokat tüntetik fel, hogy milyen formában kapjuk az meglepetés. A kizárólag balatoni borokat tartó Sparhelt egy nyugodt, lazulós délutáni vagy esti fröccsözés helyszínéül is jól szolgál, hiszen távol esik a Balaton part nyüzsgő forgatagától.

Szeremley Borház, Badacsony



Az étterem az 1999-es napfogyatkozás alkalmával nyitotta meg kapuit a balatoni vendéglátás újraszületését szimbolizálva. Mint az előzőekben bemutatott éttermek, a Szeremley Borház is a minőséget választotta a mennyiség helyett. Szeremley Huba lánya és veje, fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a rohanó világban a vendégek el tudjanak tölteni egy órát a lugas alatt és ne "csak" az ételekkel, hanem a kilátással is elteljenek. Az ételek a régmúlt elfeledett ízeit hozzák vissza egy harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb formában. A szürke marha, mangalica és bivalyhúsból készült ételek alapanyagai mind a Szeremley Birtok biogazdaságából szármozik, természetesen a Szeremley Birtok boraival egységesen.

Baricska Csárda, Balatonfüred



A Balatonfüredi Tagore sétánytól távolabb eső Baricska Csárdában egy másfajta hangulat vár minket, mint a Balatonparti büfésoron. A vadszőlővel fedett teraszról remek kilátás nyílik a Balatonra, így vacsora közben is élvezhetjük a panorámát. Igazi magyaros, vidéki stílusú étterem nem csak  a nép szokásait őrző ételeket kínálja, de újításaiban valamilyen szinten mégis hű marad a tradíciókhoz. Az árnyékos terasz az előző esti Füredi éjszaka kötelező pontja is lehet, egy jeges limonádét biztos jó néven vesz a szervezetünk.

Karolina Fűszerkertje, Tihany



A Tihanyi Karolina Fűszerkertje étterem sokat sejtető neve hűen hozza a papírformát. Ételei a tradicionális Tihanyi konyhát veszik alapul, ezt fűszerezi meg a séf a modern mediterrán konyha ízeivel, amiből jórészt az étterem kertje áll. Az ételek és a Tihanyi panoráma adott testi-lelki felüdülés mellett, általában heti 5 nap élő zenével vár a Karolina Fűszerkertje. Az ételek fő húzóereje a frissesség és a modern ízvilág. Akár helyi sajtválogatást, akár nemzetközi olívabogyó kínálatot vesszük alapul, az ételek minősége kiváló.

Kishableány Terasz, Badacsony 



A Balatoni gasztroéterben eddig szinte csak a borokra koncentráltak, de az elmúlt években hatalmas változás történt a Balaton parton, ha nem hisszük, látogattunk el a Kishableány Teraszba. A hely minimalista stílusban van berendezve, persze balatoni módra. Az ételek alapanyagai szinte kivétel nélkül helyiek, akárcsak a borok is. A Kishableányt működtető Laposa Zsófia és Laposa Bence, a Beach food megalkotói 2016-ban a Big MEKK-jükkel elnyerték az év strandétele díjat. Innen pedig már nem kell túlragozni, hogy miért térjünk be egy jó falatra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése