2017. április 19., szerda

Hétvégén érdemes kimozdulni: újra jön a Tájházak napja!

 „Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket, otthon ne maradjon még az se, aki beteg!” 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatát április 22-23-án. A programsorozatra először 2013-ban került sor és célja az volt, hogy tavasszal, az év egy napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, vidám eszem-iszommal egybekötve.


2017-ban a kiemelt helyszín a Boldogi Tájház lesz – ahol a felújított tájház színes programokkal várja a látogatókat: nyitáskor hagyományőrző műsor fogadja az érkezőket, a kézműves mesterségek közül pedig a kosárfonást és a korongozást lehet majd kipróbálni.  A falu jellegzetes süteményét, a hagyományos boldogi nagyrózsát sütik a látogatóknak, amelyet természetesen meg is lehet majd ízlelni. Aki szeretne, beöltözhet a gyönyörű boldogi viseletbe, amit fényképen is megörökíthet. Tárlatvezetést kétóránként tartanak a tájházban, várakozás közben pedig az érdeklődők a falut lovas kocsiról is megszemlélhetik.

További ízelítő a tájházak programkínálatából:

„Nincsen annál szerencsésebb élet, ha a kislány juhászlegényt szeret” – mondja az egyik pásztornóta. De miért gondolták így régen? Milyen életet élt egy juhász vagy más állatot őrző pásztor? Ezekre a kérdésekre keresik a választ Szegeden az Alsóvárosi Tájházban a Tájházak Napján. A tájházvezető Kulik Melinda a juhászokról, mint gyógyítókról tart előadást, avagy gyógymódokat ajánl a kergeségre. Bemutatók, előadások, kiállítás segítségével elelevenítik meg a Szeged környéki pásztorok életét. Népi játszóházban kesztyűbábokat (pásztor, bárány, kecske, ló, malac) bőrtarsolyokat és nemezképeket készítenek, de lesz még pásztorbotfaragás és népi hangszerkészítés. Ügyességi versenyen megválasztják a tájház pásztorát is.

A hosszúhetényi tájház udvarán a gyerekeket várják tréfás, játékos délutánra. A lányok fűzfavesszőből virágkoszorút köthetnek, virágmagokat vethetnek és cserepüket kidekorálhatják, elkészíthetik virág táblájukat, majd játékos fűszernövény kereső játékban vehetnek részt. Hogy a fiúk se maradjanak ki a jóból, papírsárkányt készíthetnek és eregethetnek a virágos réten. Végül "virágszendvics" majszolással zárul itt a nap!

Szentlászlón „Tájházi tekergésre” invitálják a vendégeket, akik napközben népi ügyességi játékokban próbálhatják ki magukat, sváb ételeket kóstolhatnak, a kézműves foglalkozásokon pedig többek között a Berliener kendő készítését és a tutyi kötését is megtekinthetik.

Edelényben a Borsodi Tájházban a Császta és Kiscsászta Néptáncegyüttes, valamint a Számadó Zenekar varázsol fergeteges mulatságot. A tájház Kemencés Baráti Köre frissen sült kenyeret kínál a vendégek számára fokhagymás tejföllel.

Molyhos ünnep és nyitott tájház Bátaszéken: 
Bátaszéken a nyitott tájház programját összekötik a Föld-napi Molyhos Ünnep rendezvénnyel, melyre a 2016-os Európa Év Fájánál, a bátaszéki molyhos tölgynél kerül sor. A Molyhos Piknikre számos kézműves is kitelepül, közülük Kovács Gábor népzenész, aki újrahasznosított tárgyakból tart hangszerkészítő bemutatót, amelyeket meg is szólaltat majd.


Zöldág-járás Cigándon 
Cigándon a Bodrogközi Múzeumportán a tavaszi vasárnapokhoz kapcsolódó zöldág-járást elevenítik fel, amely a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játék. A lányok ilyenkor a falu egyik végén kézfogással sorba álltak. A sor mindkét végén kaput tartottak zöld ággal a kezükben. A sor egyik vége átbújt a sor másik végén lévő kapu alatt, így mentek végig a településen. A dal első három sorát a két kaput tartó énekelte egymásnak felelgetve, a Bújj, bújj... részre megkezdődött a kapun való átbújás.  A múzeumporta színpadán fellépnek a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsöde óvodás csoportja, a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, a Nefelejts Kiskórus, a Cigándi Gyermektánccsoport és a Sarkantyús Néptáncegyüttes. Mindemellett a múzeumporta piacterén kirakodó- és virágvásár várja a látogatókat.

"Előttem az elődöm"  
A Nagyhegyesi Tájház legelőre szekerezést, körtáncot, közös éneklést, Szent György napi kincskeresést szervez. A tájház bebarangolását követően a megfáradt résztvevő, szájában a kemencében sült kenyérlángos ízével hallgathatja meg Györfi Péterné és Vincze Mihály majd száz év emlékeiből táplálkozó élettörténetét.

A kvircedli nyomában 
Móron a Lamberg-Kastély Sváb Tájházában felelevenednek a német nemzetiségi hagyományok. Az érdeklődők bepillanthatnak a régi idők hétköznapjaiba. A helyi asszonyok bemutatják az egykor a paraszti élethez tartozó tevékenységeket (kvircedli készítés, kukorica morzsolás), és elmesélik az ezekkel kapcsolatos élményeket.

De mi is az a csicsóka…? 
Az idei tájházak napi rendezvényen a múlt mesterségeit ismerhetik meg a Biharkeresztesi Csicsóka Tájház látogatói: lehetőségük lesz kipróbálni a szövést, seprűkötést, fafaragást, kosárfonást, a helyi és környékbeli kézművesek vezetésével. A Tájház és a gazdasági udvaron lévő őshonos háziállatok bemutatásán kívül gyermekeknek kézműves foglalkozással, állatsimogatóval készülnek, de népszerűsítik névadó növényüket, a csicsókát is. A nap folyamán a határ túloldaláról érkező népzenei együttes muzsikájára táncra is perdülhetnek a vendégeik.

Kóstoló a Sárrét ízeiből 
A Szent György-nap Nagyrábén a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja (juhkihajtás, birkanyírás.) Ekkor rendezik meg a Sárrét Íze Fesztivált is, a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényeként. A művelődési ház udvarán levő tájházban egész napos nyitva tartással várják a vendégeket, az udvari kemencét használják, mellette pedig népi játszóteret alakítanak ki a Bihari Múzeum munkatársainak közreműködésével.

Húsvéti játékok és fehérgyász Somogyszobon 
Régi somogyszobi szokás volt, hogy húsvét hétfőjén a falu népe összegyűlt a „húsvéti” réten, nemre, vallásra és korra való tekintet nélkül játszani, beszélgetni.  Ezt elevenítik fel idén, immár negyedik alkalommal. Népi játékokkal és népi játékokat lehet játszani a Vilma-ház portáján. Különböző fánkféleségek vására színesíti a délutánt. Április 22-én 15 és 16 órakor csoportos tárlatvezetéssel megtekinthető a műemlékház, benne a fehérgyászba öltöztetett szobabelső.

„Amíg élünk, meg nem halunk, mindig jó komák maradunk.” 
Csökölyön hagyományőrző zenés, táncos műsor várja a látogatókat a múzeumkert színpadán. A vendégeket finom bográcsos étellel kínálják, és a nap attrakciójaként helyi hagyományőrzők közreműködésével a "Csökölyi komatálazást" elevenítik fel. (A komatálat általában fiatal lányok készítették egymásnak a húsvétot követő vasárnap, melybe fonott kalács, tojás és ital került, s azok átadásával örök barátságot fogadtak egymásnak. Természetesen a komatál küldése működhetett fiú - lány, de két férfi között is, célja ugyanis a baráti kapcsolatok ápolása volt.) A "Megkötött barátságok régen és ma" címmel hirdetett irodalmi és rajzpályázat eredményhirdetésére a Tájházak Napján kerül sor, a pályamunkákból kiállítás is nyílik.

Háttérinformáció: Szent György ünnepének idején − Tájházak Napja  
A paraszti hagyományban a legszélesebb körben volt ismert Szent György alakja, akinek ünnepnapját minden évben április 24-én tartjuk. A 24-éhez legközelebb eső szombaton és vasárnap hagyományteremtő programjainkkal nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a tavaszi megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánunk fordítani. Úgy véljük, ez a nap, a Tájházak napja remek lehetőség számunkra, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitva tartás kezdetén kiemelt figyelmet fordítsunk saját szűkebb pátriánk egykori életmódjára, paraszti világára, és mindarra, ami a hagyományos tudásból napjainkban hasznosítható, újraélhető modern világunkban. A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése