2017. június 7., szerda

Aki zenére született: Hilary Hahn

Igazi őstehetség, aki többször bejárta már koncertkörútjai során a világot, kiadott számtalan lemezt, és aki kezdeményezéseivel rendszeresen tesz tanúbizonyságot közönsége és a zene iránti elhivatottságáról.


Egy karrier számokban
Első szólókoncertjét 10, első zenekari koncertjét 11 évesen adta. 27 éve tartó pályája során összesen 1594 hangversenyt adott. Karrierje folyamán 5 kontinens 43 országában 291 várost keresett fel. Az országok és koncertek listája pedig minden bizonnyal továbbra is bővül majd: idén már 34 hangversenyt adott, és még csak május közepe van.

Különleges kapcsolatok
A hegedűművész egy 1999-es rádióműsorban elmesélte, hogy többet játszott Bachot, mint bármely más zeneszerzőt: nyolcéves kora óta nem telt úgy el nap, hogy ne vette volna elő a zeneszerző valamely darabját.

Nemcsak ő maga, hanem a hegedűje is kuriózum. A hangszer ugyanis a híres Paganini hegedűjének másolata, egy Jean-Baptise Vuillaume által 1864-ben készített Cannone. Hilarytől és hegedűjétől egy hajszálnyival sem marad el népszerűségben a zenész hegedűtokja sem, melynek – talán a világon egyedülálló módon – saját Instagram- és Twitter fiókja is van.

Megérinteni a legkisebbeket
Sokak kedvencévé vált egy kezdeményezésével: olyan koncerteket kezdett el tartani, amelyekre csak akkor jutottak be a rajongók, ha vittek magukkal kisbabát. Az ötletet egy saját élmény inspirálta: amikor 2015-ben megszületett a kislánya, nagyon szeretett volna elmenni egy hangversenyre. Azonban egyetlen olyat sem talált, amelyre beengedték volna egy csecsemővel. Ekkor született meg a koncertek gondolata. Először más anyukáknak kezdett rövid programokat tartani, ahol a szülők együtt élvezhették a zenét gyermekeikkel. A kezdeményezés azóta kinőtte magát, a koncertek kötetlensége azonban megmaradt. A közönség tagjai szabadon járkálhatnak, etethetik babájukat vagy játszhatnak velük a hangverseny alatt.

Kihagyhatatlan tehetség
A lapok, kritikusok szinte csak szuperlatívuszokban tudnak beszélni Hahnról. Egyik ilyen véleményt Facebook-profiljának bemutatkozásába is beemelte. A The Washington Post írása valóban imponáló: „Hilary Hahn korunk egyik legnagyobb hegedűművésze (…). Játékát hallgatva érezzük annak a tehetségnek a jelenlétét, amely generációként csak egyszer fordulhat elő.”

Ennek a tehetségnek a jelenlétét mi is átélhetjük 2017. június 9-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Budapesti Nyári Fesztivál nyitókoncertjén, ahol a Nemzeti Filharmonikusok Mendelssohn-estjének sztárvendége lesz a különleges tehetségű hegedűművész. Hahn számára nem ismeretlen a terep: számos koncerten játszotta már a zeneszerző darabjait, 2002-ben pedig Mendelssohn & Shostakovich: Violin Concertos címmel jelentetett meg CD-t.


Bővebb információ és online jegyvásárlás: www.szabadter.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése