2019. április 16., kedd

Életre keltett húsvéti hagyományok


Szerencsésnek mondhatjuk magunkat hiszen húsvéti szokásaink, hagyományaink már határainkon túl is ismertek. Még nagyobb szerencse, hogy kis hazánkban több olyan településen is élnek és dolgoznak, olyan szorgos és lelkes emberek akiknek köszönhetően ezek a hagyományok húsvét idején megelevenednek. Ezekből a csodás településekből választottunk ki hatot, melyek ünnepi eseményeit ajánljuk most Nektek:


Hollókő
A sokat mondó "Nő nem marad szárazon!" jelmondattal csalogatja a látogatókat a Hollókői Húsvéti Fesztivál.
Nem túlzás azt állítani, hogy a világörökség részét képező falu húsvéti ünneplése messze földön híres. Az immár 4 napos fesztivál  gazdag folklórprogrammal, a  palóc gasztronómia remekeivel, népszokás bemutatóval az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal nyújt feledhetetlen élményeket a vendégeknek.
2019. április 19-22. közt folyamatos program várja a faluba látogatókat, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepít minket az időbe.
Részletes program és hasznos információk: http://bit.ly/2IAkfCf 

Mezőkövesd
Matyó Húsvét "Ahol még a piros tojás sem piros!", hogy mire gondolnak a szervezők annak járjon utána mindenki Mezőkövesden személyesen.A rengeteg ingyenes programra április 21. és 22. között várják a látogatókat.
Az UNESCO szellemi világörökség részét képező matyó hagyományokat bemutató ünnepség programkínálatában helyet kaptak a mai kor kikapcsolódási formái is, így koncerteken és főzőshow-n is részt vehetnek a látogatok.
Részletes program és hasznos információk: http://bit.ly/2GqdCkI

Ópusztaszer
A húsvéti hagyományok megismerésére és átélésére csábít az ópusztaszeri Emlékpark, 2019. április 21-22-én. A Szeri Húsvét kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígér, felejthetetlen környezetben.
A skanzen utcáján sétálva húsvéti tojásfestés, kalácssütés, ételszentelés, régimódi locsolkodás, bábszínház, mesekert, lovaskocsizás, népzene és néptánc várja a rendezvényre érkezőket. A Nomád Parkban X. századi tevékenységeket próbálhatnak ki a résztvevők, lőhetnek íjjal, emellett lesz kézi orsózás, rokkázás és szalagszövés is.
Részletes program és hasznos információk: http://bit.ly/2KKK7Ow

Szentendre

A szentendrei skanzen idei ünnepségének központi témája legősibb húsvéti jelképünk, a bárány, és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, a pásztorság és a juhászat lesz.
A rengeteg kézműves foglalkozás és játékos program mellett olyan izgalmas bemutatók is részt
vehetünk mint a pásztorkutya bemutató, bárányszépségverseny, viseletbemutató. Természetesen nem marad el a húsvéti hagyományok bemutatója, valamint az ünnepi mise és istentisztelet sem.
Részletes program és hasznos információk: http://bit.ly/2UnNOcu 

Szenna
A skanzenben várják a Húsvéti Forgatagra érkező látogatókat akik a következő programokba is belekóstolhatnak: szagosvíz készítés, tojásfestés, kézműves foglalkozás. A kóstolás valódi ízélményét viszont sonka és házi torma mustra biztosítja majd. A kicsik örömére húsvéti játszó várja a gyerekekkel érkezőket. Babszem Jankó történetét a Ziránó Színház eleveníti fel, míg a talpalávalót a Násfa Együttes húzza.
Részletes program és hasznos információk: http://bit.ly/2UK7KeZ

Göcsej
Április 22-én, Húsvéthétfő délután vidám és sokszínű programmal várják a közönséget a Göcseji Skanzenbe. A közel ezer elrejtett csokitojást a lelkes közönség kisebb társaságokba verődve lelkesen kutatja a fűben, tájházak ablakában. A program garantált kikapcsolódást és hasznos együtt töltött időt garantál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A 14.00 órakor kezdődő programot néptánc bemutató, nyuszimustra, kézműves foglalkozások színesítik.
Részletes program és hasznos információk: http://bit.ly/2GupsJt 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése