2021. március 24., szerda

Nyaralás itthon elektromos autóval?! Egyszerűbb, mint gondolná!

Az elektromos autózás ugrásszerűen fejlődött az elmúlt időszakban, egyre több modell közül lehet választani, amelyekkel egyre messzebbre, akár 3-400 km-re is el lehet jutni egyetlen töltéssel. Valószínűleg egyre többen tervezik a nyaralást is villanyautóval. Na, de hogyan oldható meg töltés üdülés közben és mire érdemes készülni, ha útra kelünk?


 1.   Lehet-e tölteni a szálláshelyeken? Alapvetően igen, de általában lassan.

Sajnos egységes rendszer a töltési szolgáltatásra nézve még nem alakult ki. Személyes tapasztalat szerint a konnektor vagy hosszabbító számít még sztenderd megoldásnak akár a 4-5 csillagos szállodákban is. Emiatt is elengedhetetlen, hogy legyen a csomagtartóban konnektoros töltőberendezés.

Tipp: érdemes a szállásadóval előre telefonon egyeztetni, hogy milyen töltési lehetőség van, elérhető-e ipari áram és az útra ennek megfelelő hordozható töltőberendezést vinni.

2.     Tudok-e a töltési lehetőség szerint szállást keresni? Sajnos még csak elvétve.

Egyelőre ezt az információt viszonylag kevés szálláshely kommunikálja magáról, ráadásul sokszor bizonytalan, hogy mekkora teljesítményű az adott helyszínen lévő töltőberendezés. Ennek a helyzetnek részben a bonyolult jogszabályi háttér az oka, részben pedig az, hogy a szállásadók személyes tapasztalat híján nem tudják még, minek is örülnének legjobban az ügyfeleik.

Jó hír viszont, hogy több pályázati lehetőség is adott a szálláshelyek tulajdonosai számára, hogy fejlesszék a szállásukat és valószínűleg rövid időn belül tovább fognak szaporodni a töltési pontok.

3.      Hogyan lehet felkészülten nekivágni a nyaralásnak? -  Előzetes tervezés a kulcs.

A szálláshelyen történő konnektoros töltés opciója mellett érdemes feltérképezni, hogy a kiszemelt településen és útvonalon hol vannak még nyilvános töltőállomások. Ehhez első lépésként a plugshare.com szolgálhat alapul. Ennek van applikációja és böngészhető weboldala is útvonaltervezővel.

Itt látszani fog már, hogy hány helyen lehet tölteni és azokat mely szolgáltatók üzemeltetik.

Kétféle nyilvános töltőt különböztetünk meg: a villámtöltőknél (DC töltő, narancssárga) kb. fél órás pihenő mellett akár 80%-ig is könnyen feltölthetők az autók. A gyorstöltőkön (AC töltő, zöld) átlagosan 4-6 óra alatt lehet feltölteni a villanyautókat, így ez utóbbi töltési alkalmakat érdemes városnézéssel, strandolással egybekötni.

4.  Mi a következő lépés? – Le kell tölteni azoknak a szolgáltatóknak az applikációit, ahol esélyes, hogy töltésre lesz szükség.

Az applikáció letöltése során előre meg kell adni a számlázási és a bankkártya adatokat, így a fizetés a töltés elindításakor és leállításakor már automatikus lesz.

Tipp1: fel szokott merülni, hogy muszáj-e applikációt letölteni és bankkártya adatokat megadni. Sajnos igen, ez a szolgáltatók 95%-ánál elkerülhetetlen.

Tipp2: ha az applikációnak még a gondolatától is irtózik, akkor a MOL kutaknál egyre több helyen van töltési lehetőség is. Itt a benzinkutas segít elindítani és leállítani a töltést. Így meg lehet szerezni az első töltési tapasztalatokat, rutint. Applikáció nélkül azonban több pénzbe kerül a töltés.

Tipp3: a villanyautósok közössége elég összetartó, így minden bizonnyal egy töltőnél lévő elektromos autós is örömmel nyújt segítséget. Számomra nagy élmény volt az elején, hogy a villanyautósok szívesen beszélgetnek egymással töltés közben. Ez egy benzinkúton elképzelhetetlen.

5.   Ha csak 1 applikációt szeretnék használni, akkor melyik legyen az?

A legkiterjedtebb hálózattal az NKM Mobiliti rendelkezik Magyarországon, az ő applikációjuk megkerülhetetlen. A korábbi ingyenes eMobi hálózatot teljes egészében ők vették át. Van lehetőség arra is, hogy ún. roaming keretében az egyik szolgáltató applikációján keresztül el lehessen indítani a másik szolgáltató töltőjét is. Ez nagyon kényelmes, de mindenképpen felárral vehető igénybe. Ez a megoldás ahhoz hasonló leginkább, mintha valaki nem a saját bankjának automatájából vesz fel készpénzt. A kényelemért felárat kell fizetni.

Tipp: Budapesten például az ELMŰ hálózata is nagyon jelentős a Mobiliti mellett, így a fővárosi kirándulás alatt ezt az applikációt is érdemes lehet használni.

6.      Vannak-e még ingyenes töltők? – Alig.

A töltésért szinte mindenütt fizetni kell, ennek az ára az otthoni töltési árnak kb. két-háromszorosa, cserébe általában jóval gyorsabb is a szolgáltatás.

Ha a helyi látnivalók, kikapcsolódási lehetőségek és borászatok mellett a töltési lehetőségekről is előzetesen tájékozódunk kicsit, akkor a nyaralás épp annyira önfeledt és élményteli lehet, mint egy hagyományos négykerekűvel.


Tartalmas pihenést kívánok!

Szerző: dr. Barczi Veronika

elektromos autó tanácsadó, az Elektromos Autó Akadémia társalapítója

www.b-evmobil.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése