2021. április 14., szerda

Bakancslistás tippek Debrecen felfedezésére

Debrecen gyönyörű arcát mutatja tavasszal. A történelmi belváros hangulatos közterein színpompás virágágyások, a Nagyerdőn látványosan virágzó fák és bokrok gyönyörködtetik a szemet ilyenkor. Érdemes egy sétát tenni a városban és felfedezni megannyi természeti és kultúrtörténeti csodáját. Hogy merre induljunk és mit keressünk fel a jól ismert látnivalókon túl, szintén kiderül cikkünkből.

1. Sétáljunk a Piac utcán, a híres debreceni vásárok egykori helyszínén! Útközben csodáljuk meg a gyönyörű belvárosi palotákat és kereskedőházakat! A mi kedvencünk a Simonffy utca sarkán álló impozáns ikerbérház, az Első Debreceni Takarékpénztár rózsaszín palotája a Kossuth utca sarkán, a Piac utca 41. szám alatti Rickl-ház, ahol Szabó Magda anyai felmenői működtették híres vegyeskereskedésüket, és a 20. szám alatti klasszicista Városháza, ahonnan több mint 450 éve irányítják a várost. 

Simonffy utcai ikerbérház
2. Ha a Kossuth térről már megcsodáltuk a főtéren álló lenyűgöző Református Nagytemplomot, kukkantsunk az épület mögé! A tavaszi virágözönben pompázó Emlékkertből nemcsak a Nagytemplom, de a Református Kollégium impozáns épülete is csodás látványt nyújt. A hangulatos parkban érdemes kicsit barangolni, itt található ugyanis a hajdúkat letelepítő Bocskai István szobra, az ellenreformáció idején elhurcolt protestáns lelkészek emlékoszlopa és a reformáció emlékműve. Útközben felkereshetjük a 16. századi hitviták emlékét őrző, legendás Líciumfát is a Füvészkert és a Múzeum utcák sarkán!

Emlékkert: Bocskai-szobor


3. A Déri tér a debreceni belváros kihagyhatatlan pontja! Az egykori Pap-tava, ahol valaha füvészkert működött, ma a város egyik leghangulatosabb parkja. Itt található a híres Déri Múzeum gyönyörű neobarokk épülete, előtte látványos lépcsősorral és csobogóval, ami közkedvelt szelfipont. A múzeum előtt látható Medgyessy Ferenc négy allegorikus szobra, a téren pedig további három alkotása. Ha arra járunk, érdemes közelebbről is megcsodálni az Év Fája 2020 versenyen különdíjas monumentális kocsányos tölgyet, ami matuzsálemi korával tanúja volt a tér megannyi átalakulásának.

Kossuth tér
4. Egy séta Debrecen óvárosában maradandó élmény! Barangoljunk Szentlászlófalva, Mesterfalva és Debrecenfalva kacskaringós utcáin, ahol még ma is találni régi cívis házakat és macskaköves útszakaszokat. A séta során figyeljük a beszédes utcaneveket – Kétmalom, Ajtó, Kút, Domb, stb. – és merüljünk el az ősi városrészek különleges varázsában! Ha konkrét látnivalót keresünk, érdemes felkeresni a Domb utca 16. szám alatti házat, ahol Szabó Magda élete első éveit töltötte, a Tímárházat a Nagy Gál István utca 6. szám alatt, ami Debrecen egyetlen, helyszínen megőrzött ipartörténeti emléke, vagy a város legrégebbi cívis házát a Kígyó és Lorántffy utcák kereszteződésében. 

5. Üljünk fel az 1-es villamosra és tegyünk egy kört a belvárostól a Nagyerdőig! Ne felejtsünk el leszállni a Bem téren, a Nagyerdő kapujában, ahonnan gyalog érdemes folytatni a túrát. Itt, a Simonyi úton található Debrecen legszebb, több mint kétszáz éves múltra visszatekintő fasora, melyek között gyönyörű századfordulós villák, egykori nyári lakok bújnak meg. Ha tetszik a környék, érdemes letérni a Simonyi út mellékutcáiba, ahol hasonló látvány és hangulat vár bennünket.

6. Bringázzuk körbe a Nagyerdőt, majd pihenjünk a Békás-tó partján vadkacsák társaságában! A Nagyerdei park kacskaringós erdei ösvényein barangolva a természet apró csodáit és a százéves fák között megbúvó landart-alkotásokat fedezhetünk fel, míg a kisebbek a természetes alapanyagokból készült Békás-tavi játszótéren szórakozhatnak önfeledten.

Békás-tó
7. Sétáljunk végig a Nagyerdő egyik legszebb részén, a Medgyessy sétányon és keressük meg a fák és sövények közt megbúvó irodalmi szoborpark alkotásait! Többek között Fazekas Mihály, Tóth Árpád és Ady Endre „köszönt” majd bennünket. A szobrokon túl érdemes közelebbről is megcsodálni az egykori patinás nyári villákat, valamint a Régi Vigadó klasszicista épületét, ahol a már 19. században is fürdőház és mulató működött.

8. Debrecen kétségkívül legszebb épülete a Debreceni Egyetem főépülete, amit nemcsak kívülről, de belülről is érdemes megcsodálni. A 700 négyzetméteres üvegtetős Díszudvar, amit árkádos folyosórendszer fut körbe, mindenkit azonnal lenyűgöz. Az épület előtt a város legszebb francia parkját találjuk, közepén gyönyörű szökőkúttal és embernagyságú szobrokkal. A főépület mögött most is várja a látogatókat az egyetem botanikus kertje, ami tavasszal igazán mesés látványt nyújt.

Egyetem

9. A Nagyerdőn nemcsak a természeti környezet, de az épített örökség is rendkívül gazdag. Míg a Simonyi út és az egyetem környékén századelős villákat és patinás középületeket találunk, a Pallagi úton és környékén a modern építészet csodái kínálnak megannyi felfedeznivalót. Érdemes közelről megcsodálni a természeti közegbe szinte észrevétlenül beleolvadó 20 ezer férőhelyes, modern Nagyerdei Stadiont és a gigantikus tájépítészeti alkotásként is értelmezhető Aquaticum Strandfürdőt. Ha van rá lehetőség, érdemes megmászni a több mint százéves Nagyerdei Víztorony kilátóját, ahonnan mindkét épületre csodás rálátás nyílik.

Erdőspuszták, Hármashegyi-tó

10. Ha a belvárost és a Nagyerdőt bejártuk, fedezzük fel a város külterületeit! A Nagyerdőről egy kellemes erdei sétával vagy kerékpártúrán juthatunk el Pallagig, ahol az egykori Magyar Királyi Gazdasági Akadémia patinás épületét és díszkertjét és a Nemzetközi Iskola modern épületét érdemes közelebbről megnézni. Debrecentől északkelet felé a mesés Erdőspusztákon kalandozhatunk tovább, ahol varázslatos erdei túraútvonalak, csillogó vizű tavak, fák lombkoronájába nyúló kilátók, barátságos kiránduló- és pihenőhelyek ígérnek természetközeli élményeket.

Fedezzük fel tehát bátran az egész családdal Debrecent és környékét, talán ezúttal egy másik szemszögből!

Forrás: Erdei Nóra, VisitDebrecen sajtóanyaga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése