2021. május 3., hétfő

Budapesti programajánló

Már nyitva a Fővárosi Állat- és Növénykert, meg lehet csodálni a nemrég született kiselefántot!

Az Állatkertet az újranyitás után – a vonatkozó jogszabály rendelkezéseinek megfelelően – egyelőre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a 18. életévüket be nem töltött személyek látogathatják. A szükséges igazolványok felmutatását (az olyan eseteket kivéve, ahol egyértelmű, hogy 18 éven aluli személyről van szó) a jegypénzáraknál, illetve a kapun való belépéskor is kérni fogják az állatkerti munkatársak.

Az Állatkert területén a maszk viselése nem lesz kötelező, csak javasolt, kötelező lesz viszont a maszkot felvenni az ajándékboltban, amely üzletnek minősül. Azokon a helyszíneken, ahol a közönség be is mehet az állatok közé (például a gyűrűsfarkú makiknál), ugyancsak a maszk viselését kérik a látogatóktól.

Az állatok egészségének védelme érdekében most még az e célra szolgáló állateledellel, az úgynevezett zoo csemegével sem lesz szabad etetni őket.

A szabadtéri bemutatóhelyek szinte mind látogathatók lesznek, ideértve a Holnemvolt Vár szabadtéri területeit is. A belső terek, állatházak nagy része szintén nyitva áll majd a nagyközönség előtt, bár közülük néhányat egyelőre még zárva tartanak.

Látható lesz az egyhetes kiselefánt is. Az ormányosok kedvük szerint választhatnak, hogy a kifutón, vagy az Elefántcsarnok belső terében tartózkodnak. Ez utóbbi hely nézőterére a látogatókat kisebb csoportokban engedik majd be. Érdemes lesz felkeresni az elmúlt hónapokban született kisállatokat, köztük az óriásvidra kölyköket, a kengurubébiket, illetve a nemrég kikelt fekete hattyúkat is. Most mutatkozik be a nagyközönségnek a novemberi bezárás után érkezett új jegesmedve, Taiko, és az új leopárdhölgy, Banu is.

Az újranyitás további részletei ide kattintva olvashatók el.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert, Hanga Zoltán sajtóanyaga

2021.05.04 - 125. Műcsarnok Jubileum és újranyitás | Programok és kedvezmények

1896. május 4-én nyitotta meg kapuit a Műcsarnok Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat Millenniumi Országos Kiállításával. 2021. május 4-én, az egykori megnyitó 125. évfordulója napján nyit újra a járványhelyzettel összefüggő intézkedések miatt hosszú ideig látogatókat nem fogadó kiállítóhely.

A két dátum egybeesése miatt különösen nagy örömmel ünnepeljük az alkalmat, a sok izgalmas tárlat mellett jubileumi programokkal és kedvezményekkel várjuk újra kedd 10 órától látogatóinkat.

  • A fény képei | II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021
  • Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről
  • Hét év – 150 kiállítás | 125 éves a Műcsarnok
  • FOTÓIKONOK - Archívumból történelem | Howard Greenberg Gallery, New York
  • Dorogi János | Ars Naturae

Programok:

10-18 óráig Laczkó Péter vándorfényképész

A Műcsarnok első teraszán felállított mozgó fényképészeti stúdió és labor a XIX. századi fotográfia kézműves eljárásaiba enged bepillantást. A workshop résztvevői aktívan részt vesznek a fényképezés folyamatában, kipróbálhatják azokat a körülményes ám nagyon látványos fotográfiai műveleteket, amelyek a "régi" fotográfia sajátjai. A kép megkomponálásától kezdve, a nagy méretű síkfilm kidolgozásán keresztül a pozitív kép előállításáig tartó izgalmas folyamatban Laczkó Péter fotográfus kalauzolja és segíti az érdeklődőket.

A várakozókat, megpihenni vágyókat a lépcsőkön 125 meglepetés párnával várjuk. A párnákhoz egy nyereményjáték is kapcsolódik, részletek a helyszínen :)


1896-ban ugyanabban az évben néhány nap különbséggel nyitotta meg a kapuit a Műcsarnok és Budapest egyik legnagyobb múltú és legnépszerűbb színháza, a Vígszínház. A közös évforduló alkalmából délután a Vígszínház színművészei előadásában felvillantjuk a 125 évvel ezelőtti megnyitó eseményeit és a Műcsarnokhoz kapcsolódó ritkán hallott történeteket, dokumentumokat: 15 órától Hegyi Barbara és Ertl Zsombor, 17 órától Tar Renáta és Fesztbaum Béla várja a látogatókat korhű ruhákban.

Szintén 15 órakor, Szegő György művészeti igazgató ünnepi köszöntőjét követően szeretettel látunk minden látogatót egy szelet tortával.

Május 4-én 10-18 óra között minden kiállításunk egy 125 Ft-os jubileumi jeggyel látogatható!

Ezen a napon 0-24 óra között hét aktuális és közelmúlt-béli belépőjegyes online programunk ingyenesen tekinthető meg akár ide kattintva:

  • FOTÓIKONOK | Exkluzív virtuális tárlatvezetés Bánkuti Andrással, Spilák Klárával és Z. Halmágyi Judittal
  • Egy időben | Szabó T. Anna és Dragomán György exkluzív online tárlatvezetése, Szubjektív virtuális tárlatvezetés Szarvas Józseffel, Gundel-Takács Gáborral és Nagy Feróval a BEAT ÜNNEP | Kőbányai János fotói c. kiállításon

Szintén csak ezen a napon három aktuális kiállításunk - Hét év – 150 kiállítás | 125 éves a Műcsarnok, Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről és A fény képei | II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021 - reprezentatív katalógusai együttesen kedvezményes áron vásárolhatók meg az Art Boxban, a Műcsarnok könyves- és ajándékboltjában, ahol egyéb akciókkal is várjuk a látogatókat.

Az offline programokon védettségi igazolvány bemutatását követően tudjuk vendégeinket fogadni.

Forrás: Műcsarnok sajtóanyaga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése