2021. július 29., csütörtök

Debrecen augusztusban az ország legjelentősebb fesztiválvárosa lesz!

Zene, színház és fesztiváli hangulat! Augusztusban érdemes lesz Debrecenbe látogatni. 

Debrecen augusztusban tartalmas és változatos programokkal színesíti a nyarat a turisták és az itt élők számára. Debreceni Virágkarnevál és egy teljesen új programsorozat, az I. Debreceni Ünnepi Játékok kínálnak majd hangulatos és emlékezetes élményeket. Valamint megrendezésre kerül a X. Galiba Gyermekfesztivál és megnyitja kapuit a Cseh Sörterasz.


A programok tervezésekor továbbra is fő szempont a biztonság, az aktuális járványhelyzetnek megfelelő lebonyolítás, így lesznek olyan rendezvények, amelyek a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára látogathatóak.

Utazzitthon-tipp: jegy- és bérletvásárlási lehetőség, további programajánló IDE vagy a képekre kattintva :)

Idén a virágkarnevál kiköltözik a Nagyerdőre és ott teremti meg az igazi fesztiváli hangulatot. A „Kultúra, Közösség, Kapcsolódás” tematikában a Nagyerdei parkban, az Egyetem téren, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, a Debreceni Vidámparkban augusztus 12 és 22 között várjuk a karneváli közönséget.

A virágkocsikat augusztus 20-án a Nagyerdei körút stadion felőli részén állítjuk ki, majd augusztus 21 és 22-én a Kossuth téren! A virágkocsi kiállítás ingyenesen tekinthető meg!

A Debreceni Kultúrparkban, az ország első vidéki állat- és növénykertjében augusztus 15-22. között tarjuk meg a X. Galiba Gyermekfesztivált. A nemzeti értékek jegyében, a magyar népmesék rajzfilmsorozatból ismert mesefigurákból, illetve a Hungarikumokból merítenek ihletet a közösségi díszítés résztvevői. Idén Galiba-menüvel készülünk a családok számára, mely tartalmaz gulyáslevest, debreceni töltöttkáposztát és alkoholmentes fröccsöt.

Kilenc napon keresztül, augusztus 13 és 21. között ismét megnyitja kapuit a Cseh Sörterasz a Nagyerdőben, ahol finomabbnál-finomabb cseh söröket kóstolhatunk meg. (A Cseh Sörteraszt - hasonlóan a vendéglátóhelyek teraszaihoz - védettségi igazolvány nélkül is lehet látogatni)

Havasi Balázs, világhírű zeneszerző-zongoraművész augusztus 18-án mutatja be „Pure Piano” című koncertjét a Nagyerdei Szabadtéri Színpadán. A „Csak zongora” különleges zongorakoncertje hatalmas sikert aratott a teltházas Sydney-i Operaházban és a londoni Barbican Centerben. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Pure Piano koncertsorozat bécsi, berlini, müncheni és new york-i helyszíne mellett Debrecen is ott szerepel.Vadonatúj programsorozat indul útjára augusztus 12 és 20 között I. Debreceni Ünnepi Játékok néven, amely a belvárosban kínálja a kulturális élményeket a zene és színház kedvelőinek. A Régi Városháza hangulatos kertjében esti koncertek lesznek, a Főtéren pedig több monumentális produkció is lesz, például augusztus 13-án este 8 órától a Csíksomlyói Passió, augusztus 17-én, este fél kilenckor Bánk Bán.


A Coopera, mint főszervező évek óta szorosan együttműködik a debreceni kulturális intézményekkel, így a produkciók egy része a helyi intézmények, a Kodály Filharmónia Debrecen, a Csokonai Színház és a Főnix Rendezvényszervező támogató együttműködésével valósul meg. 

A főszervező reméli, hogy hosszú távon a régió mértékadó nyári zenei eseménysorozatává válik a Debreceni Ünnepi Játékok. Kinyílik egy olyan ZENEI, SZÍNHÁZI, OPERA-világ, mellyel a magyar kulturális életen túl, a régió kultúrája is gazdagodni fog évről-évre. A cél az, hogy a Kárpát-medencei szereplőket összefogó fesztivállal olyan összművészeti bázis szülessen, amely a nyugati képviselőket is bevonva nemzetközi színtűvé emelkedik, mindazonáltal megismertetné a sajátos, „helyi” kulturális értékeket.

A fesztivál programjai között igazi csemegéket talál minden zenekedvelő: a könnyed, nyáresti kamarakoncerttől a Virtuózok Kamaraegyüttessel, a Bartók Bélának emléket állító Kékszakállú herceg vára szcenírozott operakoncerten, a nagy történelmi operánkon, a Bánk bánon keresztül, Boncsér Gergely önálló dalestjén, illetve a 100 éve született Cziffra György előtt tisztelgő hangversenyen át, a 100 közreműködőt felvonultató Hungarikum Gálakoncertig, mely a népzene, az operett, az opera és a magyar nóta köré épülve, sztárfellépőkkel vezet végig minket egy egészestés utazás keretében a több, mint ezeréves hagyományaink zenei vonatkozásain.


A színpadokon olyan szakmai elismerésekkel és díjakkal büszkélkedő kiválóságokkal is találkozhat a közönség, mint Rost Andrea, aki a milánói Scalától, a tokiói New National Operán át, a New York-i Metropolitan Operáig számtalan színpadon énekelt már nagy sikerrel szerte a világban, vagy a Jávorkai Brothers virtuóz, hegedűn és csellón játszó testvérpár-duó, akik Bécsben otthonosan mozognak, hiszen ott tanultak, de ma már az egész világon ismertek, vagy  a Bánk bán főszerepében fellépő Molnár Levente, aki a New York-i Metropolitantől, a londoni Covent Garden közönségéig a világ számos pontján arat rendszeresen óriási sikert.

További információk és sajtóanyag forrásai: Debreceni VirágkarneválDebreceni Ünnepi JátékokNagyerdei Szabadtéri Játékok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése